Cum respiri corect în timpul exercițiilor fizice?

Respirația este viață.
Funcția respiratorie este esențială pentru viață, și pe lângă dezvoltarea conștiinței de sine, aceasta poate ajuta la executarea mai corectă a exercițiilor pentru abdomen, la perceperea mai bună a efortului.
Plămânii sunt organe elastice care se pot extinde și se pot contracta . Combinația acestor două mișcări reprezintă actul respirator, împărțit în două faze:
– inspirație (aerul intră în plămâni);
– expirație ( aerul iese din plămâni).
În timpul exercițiilor fizice , corpul are nevoie de mai mult aer proaspăt și bogat în oxigen, pentru ca organismul nostru să poată susțină efortul.
–INSPIRĂ când te pregătești pentru următoarea mișcare/repetare, atunci când corpul este relaxat ( pe efortul minim);
–EXPIRĂ în timpul executării mișcării/ exercițiului , când efortul este cel mai intens ( pe efortul maxim).
Plămânii nu au musculatura proprie, iar intrarea aerului ( prin inspir) și ieșirea aerului ( prin expir), sunt determinate de contracția și relaxarea musculaturii implicate: diafragma, mușchii intercostali, abdominali, pectorali.
Inspirația reprezintă un proces activ, se modifică volumul cutiei toracice în toate diametrele.
Expirația este un proces pasiv, în care cutia toracică revine la dimensiunile normale prin relaxarea musculaturii implicate.
În expirația forțată intervin mușchii abdominali ( retragerea buricului înspre coloana vertebrală) și mușchii regiunii lombare, astfel expirația devine activă.
Folosind tehnica expirației active ( expirul forțat) se va accelera procesul de creare a acelui corset invizibil și te vei bucura nu doar de beneficiile antrenării musculaturii profunde ci și de o talie mai suplă.
Respirăm pe nas , sau pe gură?
Respirația pe nas ne reglează pulsul, ne protejează de praf, bacterii, iar în cazul în care temperatura mediului ambiental este scăzută, ori a activităților desfășurate în aer liber pe timpul sezonului rece, ne poate proteja de viroze, tuse, bronșite.
Cantitatea de oxigen este limitată atunci când respirăm pe nas, în special în timpul efortului fizic intens, intervine starea de oboseală, și avem nevoie să respirăm pe gură, lucru care ar fi bine să fie o excepție, să nu devină o regulă.
Este esențial să reînvățăm să respirăm corect, conștient. Calitatea și ritmul respirației ne influențează direct sănătatea fizică, psihică și emoțională.
Cu cât poți respira mai mult aer, cu atât ești mai FIT. Nu mai știu unde am citit, sau cine mi-a spus , dar cam așa stă treabă.
După un antrenament intens, atleții care se relaxează prin exerciții de respirație profundă, exerciții de stretching și mobilitate, își revin mai repede deoarece această tehnică reduce numărul hormonilor de stres și inhibă degradarea oxidativă a corpului.
Respirația pe nas, induce starea de calm.
Studiile arată că dacă ne facem timp să ne relaxăm minim 5 minute în fiecare zi, ne protejăm sănătatea!
Specialiștii în neuroștiințe ne recomandă să respirăm profund când suntem nervoși, stresați.
Ce poți face chiar acum?
Găsește poziția de odihnă cea mai confortabilă pentru tine și începe să respiri profund de câteva ori, lăsând abdomenul să se ridice pe inspir, și să coboare pe expir, pentru a declanșa această stare de relaxare în care ritmul cardiac și al respirației încetinesc, tensiunea arterială scade, iar mușchii se detensionează.
Somnul bun, odihna, mâncatul sănătos, mișcarea, activitățile în aer liber, hidratarea corespunzătoare, gestionarea emoțiilor, relațiile, și… RESPIRAȚIA CORECTĂ, sunt esențiale pentru a ne bucura de o sănătate deplină, și de o stare de vitalitate excelentă.
Fii în armonie cu respirația vieții!
Cu bine,
Pe curând!
Surse:
Cartea “ Puterea Voinței” – Kelly McGONIGAL
Programe Educaționale Fitness.